Skip to content

Reset

# 25 – 3 januari 2022

Nieuw jaar, we beginnen opnieuw met tellen.
Een nieuw begin voor 365 volgende dagen. Hoewel het niet veel anders is dan dat, inspireert het menigeen daar goede voornemens aan te verbinden.
Die reset is een mooi moment om iets nu anders te gaan doen, beter dan daarvoor. De start van een beter leven. Zelf ben ik al lang niet meer zo van die goede voornemens. Of eigenlijk, ik maak voortdurend nieuwe voornemens, niet verbonden aan een jaarwisseling of een ander specifiek moment. Voornemens die na langere of (vaak) kortere tijd weer verdampen. Minder vanwege gebrek aan discipline, maar vooral doordat nieuwe inzichten mijn pad kruisen.

Een soort reset. Volgens Van Dale daaronder te verstaan het opnieuw zetten (als voorbeelden noemt hij het opnieuw zetten van een juweel, een been, een plant of een boek), of het opnieuw instellen (van een computer bijvoorbeeld), het terugzetten op nul (van een meter). Wat er al zo meer valt te herijken dus.

Twee jaar corona-ellende bleek voor mij, veel meer dan een jaarwisseling, inspiratie voor een reset. Die ruwe verstoring van alles waaraan we zo gewend of gehecht waren, confronteert je ook met betekenis van die gebruiken, rituelen, gewoonten. Een onvoorziene bijvangst naast – versta me goed – alle verdriet, narigheid en ongemak die de pandemie heeft meegebracht.

Een beetje afstand houden, niet te onpas iedereen van het andere geslacht (…) met een zoen begroeten of verabschieden, de agenda opschonen en ontdoen van zoveel verplichtingen die helemaal niet zo noodzakelijk blijken te zijn, minder files, minder mensen op straat, minder drukte, ik ervaar het eerder als aangenaam dan als een verlies.
Mondkapjes blijken niet alleen nuttig bij een bankoverval maar doen het ook goed tegen de kou. Hoesten, proesten en niezen zijn geen onbeduidende bezigheden meer, je meer bekommeren om meer hygiëne, ventilatie, nadenken over preventie, vaccinatie, weerbaarheid, ik beschouw het als op z’n minst heel goede voornemens. Die nieuw opgelegde regels verschaffen mij meer persoonlijke vrijheid en ruimte dan dat ik me beperkt voel.

Tuurlijk, er is zo veel jammer of schadelijk doordat zo veel niet meer kan of mag. Maar laat ik op dit moment nu vooral kijken naar wat mijn leven juist prettiger maakt, zoals meer lezen, meer schrijven, meer muziek studeren, meer wandelen, selectief op bezoek of visite ontvangen, om zo maar wat te noemen. En dan straks: extra genieten van wat er wel weer mogelijk is. Gekozen langs de geresette maatlat van wat er voor mij echt toe doet, van wat mij echt de moeite waard is.
Kijken hoe lang dat stand mag houden.
Een mooi en verrassend nieuwjaar allen!

Reageren?
Stuur een e-mailbericht aan
apub@hansarnoldy.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top