Skip to content

Hoe leuk kan het zijn

# 18 – 26 augustus 2021

Het gaat hard met de voorraad boeken die ik thuis aanhoud als er zomaar een boekenclub of een leesclub een volle doos van die maagdelijke, spiksplinternieuwe Meisjes komt ophalen. Praktisch, en voor beide partijen het meest voordelig ook.

Helemaal leuk als daar ook de uitnodiging op volgt om mijn boek in de groep te komen bespreken.
Ik had er trouwens geen idee van hoeveel van die leesgroepen er wel niet zijn. Boekenclubs, of leesclubs, what’s in a name (hoewel, op internet leerde ik dat boekenclubs vaak een commerciële basis hebben, ik heb dat nog niet 1-2-3 herkend) en vooral ook hoe verschillend ze opereren. Iedereen leest hetzelfde boek en bespreekt het in de groep, ieder leest een boek naar keuze en houdt daarover ooit een referaat, één persoon heeft op toerbeurt de eer een boek voor te bereiden en dat uitvoerig te bespreken. Varianten op de manier van aanpak blijken er legio te zijn. Om nog maar te zwijgen van de mores in de groep. Van uiterst serieuze literaire beschouwingen tot gezellig door elkaar heen van gedachten wisselende deelnemers die al snel gans andere thema’s dan het boek behandelen. Streng ’s morgens, of ’s middags, maar veelal ’s avonds met al gauw een glaasje voor nog meer vrolijkheid erbij. Elke club met zijn eigen karakter, altijd maar weer afwachten hoe het eraan toegaat.

Voor mij het leukste zijn de inhoudelijke besprekingen. Ik laat hier maar even terzijde dat ook de leesdiscipline behoorlijk uiteen kan lopen. Soms lijkt het net school; de creativiteit (of niet) in het verzinnen van smoezen dat men geen tijd had gehad om te lezen, de vaardigheid om voor te wenden dat men heus gelezen heeft (maar hoe makkelijk kan je daarbij door de mand vallen blijkt), laat nu allemaal maar even, ik wil hier eigenlijk naar de inhoud toe. Al laat het zich raden dat over die lezersfora met gemak het zoveelste boek geschreven kan worden. En reken maar dat zoiets heerlijk weg zal lezen!

Goed, de inhoudelijke bespreking. Wat kunnen mensen eenzelfde boek toch verschillend tot zich nemen. Fascinerend! Zich vastbijten in een enkel detail – uit het oogpunt van de schrijver althans. Soms buitengewoon deskundig blijken op een bepaald onderwerp. Naar bedoelingen of diepere betekenissen zoeken, terwijl het simpelweg niet meer was dan dat er stond. In elk geval heel spannend om daarover van gedachten te wisselen.
Ik pik er een paar onderwerpen over Het meisje met de paardenstaart uit:

  • ‘Passie’ (blz. 51): men kan toch meerdere hartstochtelijke liefhebberijen hebben?! Mij best, maar wordt dit begrip niet te pas en vooral te onpas gebezigd?
  • Idem ‘bizar’ (blz.52): helemaal erg. Nou ja, hoe erg is het nu helemaal.
  • Een ‘per ongelukke kus’ (blz. 117). Dat is toch geen correct bijvoeglijk naamwoord. Nee, klopt, maar de schrijver vond het zo kloppen.

Of meer inhoudelijk:

  • Het overlijden van Saskia (hoofdstuk 2), het meisje van de tweeling. Of ik mij wel realiseer hoeveel mensen ik hiermee kan kwetsen? Neen, ondanks dat er op de schouder van de schrijver toch altijd wel een moraaltoetser meeleest.
  • Is dit boek niet een belediging voor mensen die heilig in God of in de Bijbel geloven? Wederom nee, men mag toch anders tegen dit onderwerp aankijken. Op dit punt boze moslims ten tonele voeren die slecht kunnen verdragen dat hun overtuiging wordt aangevallen, heeft me in de discussie nooit verder geholpen – integendeel.
  • Waarom gaan er zoveel mensen dood? Dat is toch niet om vrolijk van te worden? Neen, ik wilde andere emoties dan vrolijkheid hier een plek geven.

Ik rond hier af met voor mij een dierbare:

  • Waar komt die analogie met die 150 jaar oude Peer Gynt vandaan? Was het de bedoeling dit toneelstuk te herschrijven? Driewerf neen. Maar het is zeker een heerlijke vertelling om op te improviseren. Ga ‘m vooral ook eens lezen.

Och wat is dit alles een onverwacht en boeiend neveneffect van een boek uitbrengen. Elke keer weer een mooie ervaring. Ik geeft graag mijn medewerking. Desnoods dan maar een derde druk van Het meisje met de paardenstaart!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top