Skip to content

Binnenvaart

# 1027 mei 2021

Hij had wat met water, de hoofdpersoon in mijn nieuwe boek. Zeilen en waterskiën hoorden tot zijn favoriete bezigheden. Misschien niet gek, aangezien hij als schipperskind op het water was opgegroeid.
Op dat altijd zacht ronkende en trillende schip.
Een fascinerende bedrijfstak. Varende ondernemers, vaak ook nog eens werkend als een familiebedrijf. Vrouw en man bevaren samen het schip, eventueel bijgestaan door een matroos. Romantiek ten top. Altijd wat te kijken. Kindertjes in een soort kooi op het achterdek, bijna altijd de was aan een lijn wapperend in de wind. Soms lagen die schepen zo diep, dat je je moest afvragen of ze al varende niet ten onder zouden gaan. Maar daarover hoorde je eigenlijk nooit. Het liep dus wel los.

Door de toegenomen omvang van de schepen en het continuvaren komt het familieconcept steeds meer onder druk. Dit thema is aan de orde in mijn boek. Net zoals het gegeven dat niet iedereen voor dit leven in de wieg is gelegd, ook al stond die op het schip. Het kan levens behoorlijk overhoopgooien.
Voor dit onderwerp had ik gesprekken met enkele schippers die hun hart geheel aan de binnenvaart hebben verpand. Zij zagen zeker wel knelpunten, maar anderzijds konden zij zich nauwelijks een leven op een vaste plek aan wal voorstellen. Een bijzondere wereld met geheel eigen aardigheden.
Mijn hoofdpersoon kon er over meepraten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top