Skip to content

Autobiografisch? Nou nee

#2022 oktober 2021

Over ‘Het meisje met de paardenstaart’ hoor ik wel veronderstellen dat ik voor het verhaal en de details ongetwijfeld heb teruggegrepen op mijn leven tot dusverre. Meerdere keren ook geopperd bij boekbesprekingen, door mensen die met de schrijver dus minder goed bekend zijn.
Nee, dat is niet zo.

Ik ben geen helft van een tweeling, mijn ouders zijn nooit gescheiden geweest, mijn zussen zijn springlevend en heb geen achtergrond in de binnenvaart. Ik heb nooit een Saab gehad en was niet werkzaam in de automotive sector. Ik heb niet in Egyptische gevangenissen verbleven – ook niet in andere. Ik heb geen houten huis aan het water en ik heb nooit gewaterskied (maar dat zal de lezer al wel verondersteld hebben). En zo meer. Wat ik hier niet opsom, houdt niet in dat me dat wel is overkomen.
Echt fictie dus.

Maar ja, kan wat aan het menselijk brein ontspruit überhaupt geheel uit het niets ontstaan? Zijn oorspronkelijke gedachten toch altijd op de één of andere manier gelinkt aan opgedane kennis of eerdere ervaringen? Zonder dat je direct de relatie onderkent.
Is creativiteit toch vooral het verbinden van verrassende elementen.
In die zin spelen stukjes uit het leven van de auteur ongetwijfeld een rol, alleen in andere gedaanten. Bewust of onbewust is geput uit die oneindige menselijke database van kennis en ervaring. En blijken puzzelstukjes ook op andere manieren te passen, leidende tot geheel andere beelden.
De samenhang der dingen is dus verzonnen, geconstrueerd. Een thematiek trouwens die mijn ook in het leven van alle dag fascineert: oorzaak en gevolg en welke invloed heb je daar zelf op. En kunnen die complexe verbanden zelfs leiden tot een voorspelbare toekomst?

Boeiende vraagstukken die ik graag verpak in een verzonnen context. Niet gestoeld op bestaande situaties. Plukjes hier, plukjes daar, en bij voorkeur in geheel andere gedaanten.
Zo ontstaat een geheel eigen wereld en het leuke is, als ik daarin binnenstap, is dat voor even ook geheel mijn wereld. Da’s het leuke van schrijven. Een nieuw boek is in de maak.

Maar lees nu eerst  ‘Het meisje’. Te bestellen elders op deze website.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top