Skip to content

Peer Gynt

# 514 maart 2021

Vanuit het Noorse Vinstra zijn er verschillende Peer Gynt-routes door de ongerepte natuur. Waarom juist daar?

Peer Gynt is een jonge vent van het Noorse platteland, de hoofdpersoon in het dramatische gedicht van Henrik Ibsen.
Het is een romantisch, sprookjesachtig verhaal, maar Peer is verre van sprookjesachtig. Het is een fantast, die vooral voor zichzelf gaat en weinig scrupules heeft over wat hij aanricht. Zijn handel en wandel zijn verre van fraai, maar een echt slecht mens is hij nou ook weer niet. Eigenlijk is hij voortdurend op zoek naar zichzelf.
Dit is in grote lijnen ook het profiel van de hoofdpersoon in mijn roman ‘Het meisje met de paardenstaart’. De hoofdrolspeler in dat boek krijgt zelfs de bijnaam Peer en trekt bewust of onbewust de verhaallijn van het toneelstuk naar zich toe. Met een al even ongewisse afloop.

Ibsen baseerde zijn toneelstuk op een uitgebreid bronnenonderzoek naar Noorse volksvertellingen. In 1845 was er al een verhaal opgetekend over een Peer Gynt. Ene Peder Olsen Hågå uit het plaatsje Vinstra had er model voor gestaan. Deze eerste Peer zou drie melkmeisjes gered hebben van de trollen en doodde een reuze trol. Op het kerkhof van Vinstra staat dus niet voor niets het Peer Gynt-monument: daar ligt de eerste Peer begraven. Intussen is Vinstra, een plaatsje met nauwelijks meer dan 2.000 inwoners, een bedevaartsoord geworden voor liefhebbers van de Noorse literatuur.

De Peer in mijn verhaal moet voor zijn werk naar Scandinavië. Maar dan anders, met aanzienlijk minder ontberingen. Integendeel!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top