Skip to content

Het toneelstuk

# 323 februari 2021

Hoeveel van de jaarlijkse productie aan nieuwe boeken zou als toneelstuk geschreven zijn? Ik veronderstel maar een klein gedeelte. Toch blijkt ons land een paar honderd toneelschrijvers te tellen. Op internet kun je daarvan leuke overzichtjes vinden. Hoe dan ook, toneelstukken zijn stellig in de minderheid als het gaat om de jaarlijkse toestroom van nieuwe boeken. Dat was ooit wel anders. In de zeventiende en achttiende eeuw verschenen in Nederland ruim 5.000 toneelstukken.

Ik raakte meer geïnteresseerd in het genre door kennisneming van het werk van de Noorse schrijver Henrik Ibsen. Van hem verschenen aan het begin van de vorige eeuw in vier afzonderlijke delen de in het Nederlands vertaalde ‘Dramatische werken’, met daarin elf van zijn meest bekende toneelstukken. Zo ongeveer de helft van zijn totale toneeloeuvre trouwens. Ondanks het verouderde taalgebruik bleken die stukken heerlijk weg te lezen. Voor mij althans. Heel beeldend door de aankleding van de verschillende scènes, heel levendig door de dialogen en los van dat alles met een kleurrijke detaillering en soms uitgesproken geestige of hilarische passages.
Ondanks de stellige overtuiging dat zijn stukken niet gelezen, maar vooral gespeeld moesten worden, mag zijn werk intussen tot de wereldliteratuur gerekend.

In ‘Het meisje met de paardenstaart’ is één van Ibsens meest bekende werken, de Peer Gynt Saga, van grote invloed op de lotgevallen van de hoofdrolspeler. Hoe fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, waarbij de afloop tot het einde onzeker blijft.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top