Skip to content

Equinox

#3523 september 2022

Het was door saxofonist John Coltrane dat ik op zoek ging naar de betekenis van dat fraaie woord. Met de equinox wordt het moment bedoeld waarop de dag en de nacht qua lengte gelijk zijn. Bij benadering althans, afhankelijk van de plek op de aardbol waar je je bevindt. Er zijn er twee: de lente-equinox in maart en de herfstequinox in september. De herfstequinox valt steeds omstreeks 23 september, dit jaar om precies te zijn om 02:04 uur. Het begin van de astronomische herfst.

Coltrane gebruikte dit woord – naar het schijnt was het trouwens zijn vrouw Naima die ermee kwam – als titel voor een van zijn composities, verwijzend naar zijn geboortedatum 23 september (1926). Al speurende kwam ik er achter dat Coltrane de song ook van een tekst had voorzien. Maar van gezongen versies bestaan er niet al te veel, helemaal al niet van Coltrane. Wel vond ik er een van Janice Borla en haar kwintet (opname uit 2010, zie onder), maar zij zingt dan weer een andere (eigen?) tekst.

Onnutte weetjes zal men denken, maar ik ga er toch wat minder depri de herfst mee in. Of, als dat bij u niet werkt, zou ik willen refereren aan de laatste woorden van de Coltranes song: ‘… darling understand that everything, everything ends. That everything, everything ends.’  Zelfs de herfst.

Reageren? Zend een bericht aan apub@hansarnoldy.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top